Info-press-banner
2010. október 11., hétfő
A Hungarotoné a legnagyobb magyar kínálat az iTuneson

A Hungaroton ez év tavaszától kezdte meg az archív és a már forgalomban lévő kínálatának digitalizálási folyamatait. Elsőként a legrégebbi és különleges felvételek archiválása történt meg, majd ezt követte a különösen keresett és népszerű albumok feldolgozása.
Ezzel egy időben, öt kontinensre kiterjedően kezde meg az értékesítést a Hungaroton a Magyarországon már digitális forgalomban lévő albumok felvételeivel. Ehhez partneréül a világ legnagyobb zenei kereskedőjét, az Apple iTunes zeneáruházat választotta. “Nagy örömmel jelenthetem be, hogy kevesebb, mint fél év után az iTunes közönsége immár több, mint ezer Hungaroton felvételt is megtalál szinte minden zenei műfajból.” - mondta Hollós Máté, a Hungarton Records Kft. ügyvezető igazgatója. “Tekintettel arra, hogy a vezető magyar hanglemezkiadó a nemzetközi piacon hangsúlyosan klasszikus zenei felvételekkel hódít, a letöltések is többségében e címek köréből kerülnek ki.”
Az iTunes Music Store nevű elektronikus zeneboltja 2003. április 28-án nyitott meg. 2010 őszére már több, mint 10 milliárd zeneszámot adtak el. Az iTunes együttműködik az iPod lejátszókkal és iPhone telefonokkal, alkalmas az Apple iStore szolgáltatásainak igénybevételére. A program az Apple honlapjáról szabadon letölthető. 2009. áprilisától a zeneáruház teljes gyűjteményéről eltávolították a másolásvédelmet és a zeneeladásból származó forgalma révén az első számú zeneértékesítő lett a világon, online és offline egyaránt.
A Hungaroton fél éves forgalmának bíztató tapasztalata, hogy a nemzetközi értékesítés csak az iTunes áruházban értékében már most meghaladja a magyar letöltések teljes forgalmát, illetve exponenciálisan, havonta már több, mint 30 százalékkal emelkedik. Az eddigi vásárlók és vásárlások 42 százaléka az Egyesült Államokból, 38 százaléka az Európai Únióból érkezik, a fennmaradó forgalomban egyenlő arányban Japán, Kanada és Ausztrália osztozik.

Sep-left Sep-right